فهرست مطالب

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ابوذر پرهیزکاری* صفحات 1-24
    طی سال های اخیر، درآمد نسبتا خوب، دوره کوتاه مدت کشت و نیازآبی محدود زعفران، کشاورزان دشت قزوین را بر آن داشته تا در اراضی مستعد خود به کشت این محصول روی آورند. بدین منظور، در این تحقیق اثرات افزایش سطح زیرکشت زعفران بر الگوی کشت، میزان مصرف نهاده ها و سود ناخالص کشاورزان دشت قزوین تحلیل و ارزیابی شد. برای تحقق این هدف، از مدل برنامه ریزی ریاضی مثبت (PMP) و رهیافت تابع تولید با کشش جانشینی ثابت (CES) استفاده شد. داده های موردنیاز مربوط به سال 93-1392 بود که با تکمیل پرسشنامه از 127 کشاورز نمونه جمع آوری شد. نتایج نشان داد که با ورود زعفران به الگوی فعلی مزارع نماینده، الگوی زراعی در جهت کاهش سطح زیرکشت محصولات با هزینه تولید بیشتر و نیازآبی بالاتر مانند ذرت دانه ای، چغندرقند و کلزا در سطح مزارع کوچک (از 78/-1 تا 9/13- درصد)، متوسط (از 92/4- تا 1/14- درصد) و بزرگ (از 05/7- تا 4/16- درصد) تغییر می کند. در این بین، کشاورزان با مزارع بزرگ بیشترین تغییرات را در الگوی کشت فعلی تجربه می کنند.
    کلیدواژگان: الگوی زراعی، برنامه ریزی ریاضی مثبت، تحلیل سیاستی، زعفران، دشت قزوین
  • فاطمه باباذکری، مهدی نوری پور*، آیت الله کرمی کالوس صفحات 25-44

    تغییر کاربری زمین رویکردی است که در سال های اخیر در سراسر دنیا مورد توجه ویژه قرار گرفته است. این امر، در برخی مناطق کشور از جمله استانهای شمالی و به ویژه مناطق غربی استان مازندران نیز مد نظر قرار گرفته و البته، با توجه به ماهیت خود، می تواند تهدیدها یا مزیت هایی به دنبال داشته باشد. بر این اساس پژوهش حاضر به منظور ارزیابی اقتصادی فعالیت های شالیکاری و باغداری مرکبات انجام پذیرفت. گردآوری داده ها از نوع کمی و با استفاده از ابزار پرسشنامه بوده است. جامعه آماری شامل باغداران و شالیکاران بخش رودپی شمالی شهرستان ساری بود. به منظور ارزیابی اقتصادی تبدیل شالیزارها به باغ های مرکبات از دو روش تحلیل ارزش حال خالص و تحلیل نسبت منفعت به هزینه بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که هر دو فعالیت از توجیه اقتصادی برخوردارند، اما فعالیت باغداری نسبت به فعالیت شالیکاری سودآورتر بوده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی اقتصادی، منفعت به هزینه، مرکبات، شالیزار، رودپی شمالی
  • یدالله بستان، سیما شافعی، احمد فتاحی اردکانی*، رحمان عرفانی مقدم صفحات 45-62
    بخش کشاورزی از بخش های حساس اقتصاد کشور است که سهم بزرگی در اشتغال کل کشور دارد و به رغم فراهم نبودن برخی الزامات پایه ای، با توجه به شرایط موجود جهانی به ناگزیر باید برای مقابله با چالش اشتغال در کشور از آن کمک گرفت. بنابراین بررسی و شناخت عوامل موثر بر اشتغال بخش کشاورزی ضروری به نظر می رسد. با توجه به اهمیت موضوع، در مطالعه حاضر به بررسی اثر اعتبارات و تسهیلات اعطایی بر اشتغال زیر بخش های کشاورزی (زراعت، دامپروری و شیلات) با استفاده از داده های ترکیبی برای دوره زمانی 1395-1370 پرداخته شد. نتایج نشان داد که اعتبارات اعطایی به بخش کشاورزی دارای اثر مثبت و معناداری بر تقاضای نیروی کار زیربخش های کشاورزی است. با توجه به نتایج تحقیق حاضر پیشنهاد می شود در اعطای تسهیلات بانکی، زیر بخش زراعت به دلیل افزایش اشتغال در آن نسبت به دیگر زیر بخش ها در اولویت قرار گیرد، همچنین در جهت اثرگذاری مثبت موجودی سرمایه بر ایجاد اشتغال مثبت و پایدار، باید تغییر ساختار بخش و فعالیت های کشاورزی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ایران، اشتغال، بخش کشاورزی، اعتبارات اعطایی
  • آذر شیخ زین الدین، فاطمه فتحی* صفحات 63-87
    ذرت به عنوان یکی از اساسی ترین فرآورده های زراعی، جایگاه و نقش استراتژیک مهمی در ایران دارد؛ به طوری که به عنوان یک محصول مهم در همه استان های ایران کشت می شود و کشاورزان از کشت آن کسب درآمد می کنند. اما این محصول نیاز به مصرف آب و کود بالایی دارد و همین امر منجر به آلودگی شدید آب های زیرزمینی می گردد و هزینه های گزافی را به محیط زیست وارد می نماید و کشت پایدار آن را به خطر می اندازد. بنابراین لازم است جایگاه هر استان با توجه به منافع اجتماعی حاصل از کشت ذرت مشخص گردد. از این رو، در این مطالعه ارزش کنونی منافع اقتصادی، هزینه های زیست محیطی و در نهایت منافع اجتماعی کشت ذرت دانه ای در استان های مختلف ایران طی دوره زمانی 1392-1379 محاسبه شد. به منظور محاسبه هزینه های زیست محیطی، آب خاکستری حاصل از کشت این محصول محاسبه شد. در نهایت منافع اجتماعی در استان های مختلف محاسبه و رتبه هر استان تعیین گردید. نتایج نشان داد که همه اس
    کلیدواژگان: آب خاکستری، منافع اقتصادی، منافع اجتماعی، ذرت دانه ای
  • عطیه صندوقی*، حسین یادآور، حسین راحلی صفحات 89-120
    هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی فرآیندی توسعه بازار محصولات کشاورزی ارگانیک در ایران با رویکرد الگوسازی ساختاری تفسیری است. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان و صاحب نظران بخش ارگانیک کشور بودند که با 19 نفر از آنها مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته انجام شد. برای شناسایی و سطح بندی مراحل توسعه از شیوه آمیخته اکتشافی استفاده شد. با استفاده از روش کیفی دلفی، عوامل موثر در فرآیند توسعه بازار محصولات ارگانیک که از تحلیل محتوای مصاحبه ها شناسایی شده بودند، مورد بررسی و اعتبارسنجی قرار گرفتند. سپس برای تعیین سطح مراحل شناسایی شده، روابط درونی بین آنها و طراحی الگوی فرآیندی، از روش کمی ساختاری تفسیری استفاده گردید. بر اساس نتایج بدست آمده، الگوی فرآیندی توسعه بازار محصولات کشاورزی ارگانیک از تحلیل وضعیت موجود، تعیین اهداف و چشم انداز شروع و به مرحله افزایش مصرف و ظرفیت سازی در بازار ختم می شود. این الگو می تواند به عنوان یک راهنما مورد استفاده سیاست گذاران و تمامی فعالین حوزه ارگانیک در بخش های مختلف تحقیقات، برنامه ریزی و اجرا قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آمیخته اکتشافی، الگوسازی ساختاری تفسیری (ISM)، تکنیک دلفی، توسعه بازار، محصول ارگانیک
  • مونا تاسان*، خسرو پیرایی، مسعود نونژاد، عباس عبدشاهی صفحات 123-146
    کاهش فقر از مهم ترین اهداف سیاست هایی است که توسط دولت ها دنبال می شود. ضمن آنکه رشد اقتصادی و اعتقاد جدی به رشد همراه با عدالت نیز همواره مورد توجه سیاست گذاران بوده است. مفهوم رشد به نفع فقیر، بر ارتباط متقابل بین سه عنصر رشد، فقر و نابرابری تمرکز می کند. از طرف دیگر، رشد به نفع فقیر از عوامل متعددی از جمله سیاست های کلان اقتصادی تاثیر می پذیرد. هدف این مقاله، بررسی اثر بازبودن اقتصاد بر رشد به نفع فقیر طی دوره زمانی 1394-1361 است. بدین منظور با استفاده از داده های سری زمانی و بکارگیری روش خود رگرسیونی با وقفه های توزیعی به تخمین رابطه مورد نظر پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که بازبودن اقتصاد به واسطه ورود تکنولوژی، افزایش بهره وری، تخصیص کاراتر منابع و ترویج نوآوری منجر به بهبود وضعیت فقرا شده است. لذا پیشنهاد می شود دولت سیاست برداشتن موانع تجارت آزاد و نیز عضویت در سازمان تجارت جهانی را پیگیری نماید. اگر چه لازمه موفقیت در این زمینه ایجاد زیرساخت ها و نهادهای متناسب است.
    کلیدواژگان: رشد به نفع فقیر، بازبودن اقتصاد، روش خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی
  • احمدرضا شاهپوری، حمید امیرنژاد*، محمد قربانی صفحات 147-174

    با توجه به پتانسیل سواحل جنوبی دریای مازندران، هدف مطالعه حاضر ارایه الگوی درآمدزای گردشگری ساحلی و دریایی به صورت موردی در شهر نوشهر به کمک مدلسازی انتخاب گردشگران و الگوهای رگرسیونی گسسته اقتصادسنجی است. به همین سبب با 161 گردشگر در ساحل سیترای نوشهر در بهار و تابستان 1397 مصاحبه میدانی انجام شد و رگرسیون لاجیت شرطی برآورد گردید. نتایج نشان داد مجموع تمایل به پرداخت نهایی هر گردشگر برای تفریح روزانه ساحلی و دریایی در ساحل سیترای نوشهر، 293.184 ریال بدست آمد که نزدیک به 30.000 ریال بیشتر از سطح هزینه فعلی گردشگری در ساحل سیترا به ازای هر نفر است. این تفاوت قیمت را می توان با سرمایه گذاری اصولی در جهت بهبود امکانات گردشگری برای ایجاد درآمد از طریق جلب بیشتر گردشگر بکار گرفت. همچنین الگوی 50 درصد بهبود ویژگی های چشم انداز ساحل، ایمنی و امنیت ساحل و دریا و امکانات بهداشتی-رفاهی و البته افزایش 40 درصدی هزینه ها نسبت به وضعیت فعلی، به عنوان الگویی قابل دسترس برای سرمایه گذاران جهت ایجاد درآمد و مطلوب برای گردشگران پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: اشتغالزایی، لاجیت شرطی، آزمون هاسمن، ویژگیهای گردشگری، دریای مازندران
  • سوما پروا، رضا مقدسی*، سید صفدر حسینی، سعید یزدانی صفحات 175-190
    کشاورزی ایران، مانند بسیاری از کشورهای در حال توسعه، با محدودیت های مالی مواجه است، کمبود سرمایه این بخش را با چالش های فراوانی روبرو کرده است. لذا اعتبارات بانکی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر اعتبارات بانک کشاورزی بر رشد و اشتغال بخش کشاورزی در ایران در طول سال های 1379 تا 1392 با استفاده از داده های پانل استانی است. که از مدل پانل پویا به روش های مختلف اقتصاد سنجی بهره خواهیم برد. نتایج نشان دادندکه بین رشد بخش و اعتبارات ارتباط مثبت و بین اشتغال بخش و اعتبارات بانک کشاورزی ارتباط منفی وجود دارد، اما از آنجا که ارتباط بین رشد و اشتغال کشاورزی مثبت است، می توان گفت اعتبارات، رشد را افزایش می دهد و رشد کشاورزی، به افزایش اشتغال بخش کمک می کند. مقادیر این تاثیر در استانها متفاوت است. با توجه به روابط بدست آمده توصیه می شود توزیع اعتبارات بانک کشاورزی بر اساس پتانسیل بخش کشاورزی استان ها برای افزایش اثرات مثبت اعتبارات پرداختی بر رشد و اشتغال کشاورزی صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: رشد، اشتغال، داده پانل، اعتبار، بانک کشاورزی _
  • رویا آل عمران*، سید علی آل عمران صفحات 191-206

    بررسی روند توسعه ی کشورهای مختلف حاکی از آن است که توسعه ی بخش کشاورزی به عنوان یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی و یا حتی فراتر از آن، به عنوان پیش نیاز ضروری برای تحقق توسعه ی پایدار کشور امری حیاتی است؛ به طوری که بدون رفع موانع توسعه در این بخش، نمی توان انتظار داشت سایر بخش ها از جمله بخش صنعت به شکوفایی و توسعه دست یابند. از این رو با توجه به اهمیتی که بخش کشاورزی در اقتصاد کشور دارد، این پژوهش به دنبال بررسی تاثیر برخی از عوامل اقتصادی نظیر تسهیلات پرداختی بانک کشاورزی، باز بودن تجاری و موجودی سرمایه ی خالص بخش کشاورزی؛ بر ارزش افزوده ی بخش کشاورزی ایران با استفاده از روش جوهانسن- جوسیلیوس در فاصله ی زمانی فصل اول سال 1381 تا فصل چهارم سال 1397 است. نتایج حاصل از پژوهش دلالت بر این دارد که اثرگذاری ضرایب متغیر ها بر اساس مبانی نظری مورد انتظار بوده و از نظر آماری نیز معنی دار می باشند. به طوری که در بلند مدت، هریک از متغیرهای تسهیلات پرداختی بانک کشاورزی، باز بودن تجاری و موجودی سرمایه ی خالص بخش کشاورزی تاثیر مثبت و معنی دار بر ارزش افزوده ی بخش کشاورزی

    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، ارزش افزوده، تسهیلات پرداختی، بازبودن تجاری، موجودی سرمایه
  • نیلوفر اشک تراب*، منصور زیبایی صفحات 207-234
    توسعه اقتصادی-اجتماعی، رشد جمعیت و تغییر اقلیم چالش های عمده ای را برای پایداری و امنیت غذایی ایجاد کرده اند و منابع آب که برای حیات بشر، معیشت پایدار و حفظ زیست بوم ها ضروری است، تحت فشار واقع شده است. وضعیت موجود منابع آب در ایران و روند گرایشات حاکم بر آن به خوبی ضرورت مدیریت تقاضا و تعدیل مصرف آب را نشان می دهد. در این راستا ایجاد حسابداری ردپای آب با فراهم کردن اطلاعات لازم، زمینه را برای شناسایی جریان های آب مجازی، مدیریت کارآمد تقاضای آب، افزایش بهره وری انواع آب و اصلاح سیاست های تجاری فراهم می سازد. در این مطالعه ردپای آب برای شش محصول گندم، جو، شلتوک، ذرت دانه ای، چغندرقند و گوجه فرنگی در سطح استان فارس محاسبه شد. نتایج نشان داد که بر اساس اطلاعات و آمار سال زراعی 96-95، مجموع ردپای آب در تولید محصولات مورد مطالعه که حدود 60 درصد اراضی آبی و دیم استان فارس را تشکیل می دهند، حدود 6/6 میلیارد مترمکعب در سال می باشد.
    کلیدواژگان: اجزای ردپای آب، ردپای آب سفید، محصولات زراعی منتخب، دهستان، استان فارس
  • علیرضا کشاورز، زکریا فرج زاده*، محمدحسن طرازکار صفحات 235-260
    این مطالعه با هدف معرفی، تحلیل روند و ارزیابی امکان پیش بینی این شاخص ها در اقتصاد ایران انجام شد. برای این منظور از داده-های سری زمانی دوره 94-1359 استفاده شد. شاخص های معرفی شده برای سرمایه طبیعی شامل ردپای اکولوژیکی، ظرفیت اکولوژیکی، تنش اکولوژیکی، تصرف اکولوژیکی و تناسب اکولوژیکی- اقتصادی می باشد. یافته ها نشان داد، شاخص ردپای اکولوژیکی به عنوان مهم-ترین شاخص، در دوره منتخب سالانه بیش از 2 درصد رشد داشته است. در میان اجزای این شاخص نیز بیش ترین سهم مربوط به انتشار دی اکسیدکربن بود. درحالی که مشخص گردید شاخص ظرفیت اکولوژیکی در دوره مطالعه کاهش داشته و پایین تر از ردپای اکولوژیکی قرار گرفته است؛ به نحوی که کسری اکولوژیکی ایجاد شده است. هم-چنین شاخص تنش اکولوژیکی نشان داد، در مجموع خدمات دریافتی از طبیعت و محیط زیست فراتر از توان آن و بالاتر از متوسط جهانی بوده؛ به نحوی که موجب افزایش ناامنی اکولوژیکی شده است. هم چنین نتایج حاصل از پیش-بینی نشان داد، دقت پیش بینی مدل شبکه عصبی مصنوعی بالاتر از مدل سری زمانی ARMA می باشد و امکان پیش-بینی اغلب شاخص های منتخب با خطای کمتر از 3 درصد وجود دارد.
    کلیدواژگان: ردپای اکولوژیکی، ظرفیت اکولوژیکی، تناسب اکولوژیکی- اقتصادی، پیش بینی
  • محمد ابوالمعصوم*، اصغر مشبکی اصفهانی، عبدالله نعامی صفحات 261-278

    امروزه اگر تصور کنیم که مشتریان وفادار دایم العمر داریم در توهم به سر می بریم. همواره باید یک نگرانی مثبت برای از دست دادن مشتریان داشته باشیم؛ چون رقبا نیز پیوسته به آگاهی و تلاش خود می افزایند. در چنین محیطی، مدیریت ناگزیر است در همه تصمیم گیری ها میزان ریسک را مورد ارزیابی قرار دهد و هوشمندانه عمل کند. اطلاعات دقیق، به روز و شفاف، ریسک تصمیم گیری غلط را کاهش می دهد و این یکی از دلایل مهم ضرورت انجام تحقیقات بازاریابی و ارتقای هوشمند بازاریابی در نهاد سازمان است. در این تحقیق تلاش شده تا به معرفی مدل بازاریابی هوشمند در شرکت سرمایه گذاری گسترش پایا صنعت سینامبادرت گردد. نتایج تحلیل داده های به دست آمده با تکنیک دلفی فازی نشان داده که مهمترین ابعاد مدل بازاریابی هوشمند در 3 فاز (ورودی، تحلیل و خروجی) 13 مولفه کلی و 42 شاخص شناسایی گردیدند.در نهایت با توجه به تحلیلهای انجام شده مدل نهایی بازاریابی هوشمندی در شرکت سرمایه گذاری در سه فاز طراحی گردید.

    کلیدواژگان: بازاریابی، بازاریابی هوشمند، سرمایه گذاری، شرکت های سرمایه گذاری
|
  • A. Parhizkari * Pages 1-24
    Relatively good income, short period of cultivation and limited water requirement of saffron, farmers of Qazvin Plain made intend to cultivation of this product in their fertile lands in recent years. For this purpose, in present study the effects of increase acreage of saffron on cropping pattern, farmers' gross profit and the consumption of inputs were investigated. To achieve this goal, from Positive Mathematical Programming (PMP) model and product function with Constant Elasticity of Substitution (CES) were used. The required data are related to years 2012-2013 that by completing the questionnaires from 127 sample farmers were collected. The results showed that with the arrival of saffron to the current pattern of representative farms, cropping pattern changes in site reducing the acreage of products with more cost and higher water requirement such as corn, sugar beet and canola in small farms (from -1/78 to-13/9 percent), medium farms (from -4/92 to-14/1 percent) and large farms (from -7/05 to-16/4 percent). In this regard the farmers with large farms experiences the most changes in the current cropping pattern.
    Keywords: Cropping Pattern, Saffron, Positive Mathematical Programming, Policy Analysis, Qazvin Plain
  • F. Babazekri, Mehdi Nooripoor *, Ayatollah Karami Kaloos Pages 25-44

    Changes in land use is an approach that is considered all around the world recently. This approach has been considered in some parts of the country especially western areas of Mazandaran Province, and due to its nature, it may cause some threats or benefits. Thus, the objective of this research was economic evaluation of converting rice paddies into citrus orchards. Quantitative data gathering techniques using questionnaire and interview was used to gather data. Research population included orchardists and rice growers of Northern Roudpey of Sari County that about 80 ones of them were selected as research sample using Brtlet Sampling Table. Net present value and benefit- cost ratio techniques were used for economic evaluation of the supposed agricultural activities. The results showed that both of them have economic justification, but the citrus orchards are more profitable. Therefore, based on the results of this study, it is recommended to convert rice paddies to citrus orchards of course in a gradual process and with precision administration and control of related organizations such as Jihad-e-Agriculture.

    Keywords: Economic evaluation, Benefit Cost, Citrus, Paddy, Northern Roudpey
  • Y. Bostan, S. Shafei, Ahmad Fatahiardakani *, Rahman Erfani Pages 45-62
    Agriculture sector is one of the most important sectors in the country’s economy having a big contribution in employment of the whole country and despite the lack of some basic requirements regarding the existing global conditions inevitably we have to get help of it to cope with the challenges of employment in the country. Therefore, investigating and recognizing the effective factors on agricultural sector employment seems necessary. With respect to the significance of the issue, Regarding the importance of the issue, the present study examines the effects of credits and facilities on employment in the sub-sectors of agriculture (agriculture, livestock and fisheries) using combined data for the period of 1991-2016. Results revealed that the granted credits to the agricultural sector have a significant positive effect on the labor demand of agricultural sub-sectors. Therefore, accurate monitoring on how to use the granted credits, appraisal of the credit schemes and attention to the optimal distribution of credit regarding the economic potentials are among those that have to be taken into consideration in order to have more efficiency.
    Keywords: agriculture sector, granted credits, Iran, Labor force demand
  • Azar Sheikhzeinoddin, Fatemeh Fathi * Pages 63-87
    maize as one of the most important crops has a significant strategic role in Iran, so it is cultivated as an important crop in all provinces of Iran and farmers earn profit from their cultivation. Therefore, in this study, economic benefits, environmental costs and, ultimately, social benefits of maize cultivation were calculated in different provinces of Iran. In order to calculate the environmental costs, the maize gray water was calculated. Results showed that all Iranian provinces have economic benefits, but by calculating the gray water and consequently the environmental cost, it was determined that the provinces of Mazandaran, Fars and North Khorasan have the highest environmental cost. This has led to social losses in some of these provinces. The results showed that the provinces of Kohkiluyeh and Boyer Ahmad, Qazvin and East Azarbaijan have the most social benefits in the cultivation of maize. However, the provinces of Khuzestan, Kermanshah and Fars, which have the most cultivated areas in different years, have lower social benefits, so that Kermanshah province has social losses.
    Keywords: Grey Water footprint, Economic Profits, Social Benefits, Maize
  • Atiyeh Sandoughi *, Hossein Yadavar, Hossein Raheli Pages 89-120
    The aim of the present study is to design a process model developing the market for agricultural organic products in Iran. The statistical population of the study consisted of experts in the organic sector of the country.19 participants were interviewed by a semi-structured interview. For identification and classification of the development stages, the Sequential Exploratory strategy was applied. The factors influencing the development of the market for organic products, identified by the content analysis of the interviews were examined and validated using the Delphi qualitative method. Afterward, to determine the level of identifying steps, the internal relations between them and designing the process model, an interpretive structural modeling (ISM) was applied. Obtained results indicate that the process model for developing the market for organic products with the analysis of the status quo starts with determining the goals and the prospect and end with increasing the consumption and market’s capacity building. The present model can be applied as a guide by policymakers and all organic stakeholders in various research sectors, as well as, planning and applying.
    Keywords: Delphi Technique, ISM (Interpretive Structural Modeling), Market Development, Organic Product, Sequential Exploratory
  • Mona Tasan *, Khosrow Piraee, Masoud Nonejad, Abas Abdoshahi Pages 123-146
    Poverty reduction is one of the main goals of policies pursued by governments. The concept of pro poor growth focuses on the interaction between three elements: growth, poverty and inequality. On the other hand, pro poor growth is affected by several factors, including macroeconomic policies. The purpose of this paper is to investigate the effect of Openness on pro poor growth during the period of 1982-2015. For this purpose, we estimate this relation by using ARDL method with time series data. The result shows that the openness of the economy has led to the improvement of the situation of the poor, due to the introduction of technology, increased productivity, more efficient resource allocation and promotion of innovation. So it is suggested that, the government pursue the removal of barriers of free trade and membership of the WTO. Although the success in this field is to create appropriate infrastructures and institutions.
    Keywords: ProPoor Growth, Openness of the economy, Auto Regressive Distributed Lag (ARDL)
  • Ahmadreza Shahpouri, HAMID AMIRNEJAD *, Mohammad Ghorbani Pages 147-174

    Considering the potential of the South Coast of the Caspian Sea, the aim of this study is to measure the interest of tourists in improving the attributes of this industry in Nowshahr with the choice experiment model and conditional logit regression. For this reason, field interviews were conducted with 161 tourists on Nowshahr beaches in the spring and summer of 1397 and the models considered were estimated. In aim scenario, beach and sea landscape, health and wellness facilities with 50% and safety and security are also proposed with 50% improvement compared to the current situation. In this scenario, daily tourist expenses will increase by 40% compared to the current state average, that is, to 378,500 Rials per day per person. This difference in price can be made by investing and planning in order to improve the characteristics and facilities of tourism and the direct and indirect use of the new and specialist labor force for job and income generation.

    Keywords: Job Creation, Conditional logit, Hausman test, Tourism attributes, Caspian Sea
  • Soma Parva, Reza Moghaddasi *, Safdar Hoseini, Saeed Yazdani Pages 175-190
    Agriculture in Iran, like many developing countries, faces financial constraints and The lack of adequate credit has created many challenges. Therefore, bank credit is of special importance.This study aimed at exploring the effect of formal credit on agricultural growth and Employment in Iran, using a unique provincial panel data set during 2000-2013. Different panel data econometrics techniques were applied. The main results indicated, on average, positive association between the sector growth and formal credit provided by the Agricultural Bank. The same relation was found for Employment.but was found on average, negative association between the sector employment and formal credit provided by the Agricultural Bank. though the size of effect differed among provinces. According to,the credits of the agricultural bank, increase the growth And agricultural growth, contributes to an increase in employment. Therefore, given the relationships between credits, growth and employment, Redistribution of credits based on agricultural potentials of provinces is recommended, as a key factor for increasing employment-related impact of credit, and increasing growth-related impact of credit.
    Keywords: agricultural growth, agricultural employment, panel data, credit, Agricultural Bank
  • Roya Aleemran *, Seyed Ali Aleemran Pages 191-206

    Investigating the development process of different countries, suggests that the development of the agricultural sectors as one of the most important economic sectors or ever beyond, is a vital prerequisite for the sustainable development of the country, so that without removing the obstacles to development in this sector, can not be expected to flourish and develop other sectors specially industry sectors. Given the importance of agriculture in the economy, this study set out to examine the impact of economic factors such as agricultural bank’s payment facility, trade openness and net capital of agricultural sector on value added of Iran’s agricultural sector by using johansen-juselius method from the first quarter of 2002 to the fourth quarter of 2018. The result indicate that coefficients of all these variables are statistically significant and based on the theoretical foundations. So that, in the long run, Agricultural bank’s payment facilities, trade openness and net capital of agricultural sector; all have significant and positive impacts on value added of agricultural sector.

    Keywords: Agricultural Sector, Value Added, Payment Facility, Trade Openness, Capital
  • Niloofar Ashktorab *, Mansour Zibaei Pages 207-234
    Increasing populations, socioeconomic developments, global freshwater withdrawal, dying rivers and high pollution levels are all signs of growing water scarcity. The current status of water resources in Iran and trends rolls over it tend to show the need for demand management and water consumption adjustment. In this regard, creating water footprint accounting by providing the necessary information, provides a platform for identifying virtual water flows, efficient water demand management, increasing the productivity of water types, and reforming business policies. In this study, water footprint was calculated for six crops such as wheat, barley, rice, maize, sugar beet and tomatoes in Fars province. The results showed that according to the data and statistics of 2016-2017, the total water footprint in the production of the studied products, which make up about 60% of the rainfed and irrigated lands of Fars province. It is about 6.6 billion cubic meters per year.
    Keywords: Water footprint components, white water footprint, main crops, counties, Fars province
  • Alireza Keshavarz, Z. Farajzadeh *, M. H. Tarazkar Pages 235-260
    The current study aim is to introduce, analyze and examine the possibility of forecasting these indices in Iranian economy. To get the objective, time series data for 1980-2015 were applied. The introduced indices for natural capital are ecological footprint, biological capacity, ecological tension, ecological occupancy, and ecological-economic coordination. The findings showed that ecological footprint as the main index has experienced an annual growth of 2 percent. In terms of the contribution, carbon dioxide accounts for the most part of the ecological footprint growth. On the other hand, biological capacity showed a decreasing trend over the study horizon such that it has been exceeded by ecological footprint, giving rise to an ecological deficit. The ecological tension index showed that services demanded from the environment have exceeded its capacity as well as those of the global average, leading to ecological insecurity. The forecasting results also indicated a higher forecasting ability for neural network model compared to the ARMA one, providing forecasts with errors of as low as less than 3 percent for the most of the indices.
    Keywords: Ecological footprint, Biological capacity, Ecological-economic coordination, Forecast
  • Mohammad Abolmasum *, Asghar Moshabaki Esfhani, Abdollah Naami Pages 261-278

    Abstract Today, we are in the illusion of imagining that we have permanent loyal customers. We always have to be positive about losing customers because competitors are constantly increasing their awareness and effort. In such an environment, management has to evaluate and act wisely in all decisions. In this one-year study, the Fuzzy Delphi method introduced an intelligent marketing model for the sustainable expansion of the Sinai industry. The results show that the most important dimensions of the smart marketing model in three phases (input, analysis and output) are 13 general components and 42 indicators. Finally, based on the analysis performed, the final model of intelligent marketing was designed in three phases. Respected managers in this field are suggested to use the proposed model in order to create a competitive advantage.

    Keywords: Marketing, Smart Marketing, Investment, Investment Companies